Doktorandusz Kiválósági Díjak átadása 2017. november 17-én


A Semmelweis Egyetem Baráti Köre Doktorandusz Kiválósági Díjainak (100-100 eFt) átadására 2017. november 17-én, az Egyetem Dies Academicus ünnepségén került sor.

Narrátor:

Tisztelt Vendégeink! A Semmelweis Egyetem több mint hatszáz aktív tagot számláló Baráti Körének elismerései következnek. A Baráti Kör egyik kiemelt célja, hogy anyagi eszközökkel is segítse az egyetemen tanuló tehetséges fiatalok szellemi és lelki nevelését, fizikai edzettségét, a kiemelkedő teljesítmények elérését. Ezért 2017-ben is meghirdette a Doktorandusz Kiválósági Díjat, melyet nyolc évvel ezelőtt, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából alapított. Az idei két díjazott Dr. Hujber Zoltán és Dr. Mátyás Csaba. A díjat dokumentáló emléklapot Dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnöke és Dr. Némedy Edit főorvos, a Baráti Kör vezetőségi tagja adja át, kérem fáradjanak az elnöki asztal elé. A Baráti Kör a PhD hallgatókat is szeretettel várja tagjai sorába.

Dr. Hujber Zoltán az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben végzi kutatásait, dr. Sebestyén Anna irányításával. A díjat a Journal of Experimental & Clinical Cancer Research folyóiratban megjelent közleményéért kapja. Kutatási területe az mTOR aktivitás és a metabolikus változások kapcsolata tumor modellekben. Nyertes cikkében arról számol be, hogy az mTOR gátló rapamycinnek az antiproliferatív hatása mellett fontos szerepe lehet abban, hogy magas glikolitikus aktivitású tumorokban csökkenti a potenciálisan káros hatású onkometabolitok felszaporodását.

Kérem Dr. Hujber Zoltánt, fáradjon ki a kitüntetés átvételéhez.

Dr. Mátyás Csaba a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika frissen végzett PhD hallgatója, témavezetője dr. Radovits Tamás. A díjat a European Journal of Heart Failure folyóiratban megjelent elsőszerzős közleményéért kapja, mely publikáció jelentőségét mutatja, hogy a folyóirat egy szerkesztői véleménycikkben is felhívja rá a figyelmet. A szerző patkánymodell segítségével leírta, hogy a foszfodiészteráz-5 gátló vardenafil képes megelőzni a diabéteszes kardiomiopátia kialakulását, ezzel potenciális prevenciós lehetőséget kínál egy máig megoldatlan, nagy népegészségügyi jelentőséggel bíró kórképben.

Kérem Dr. Mátyás Csabát, fáradjon ki a kitüntetés átvételéhez.

Gratulálunk az elismerésekhez!


2017.11.23.

Semmelweis Egyetem Baráti Köre, 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. II. em. 214. | E-mail: E-mail | Telefon/Fax: (36-1) 210-2930/56385