Semmelweis Egyetem Galéria

 

Gaál Péter

 

(Budapest, 1969. 07. 26. - ) általános orvosi diplomáját 1993-ban szerezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egészségpolitikai és menedzsment problémák iránti érdeklődése az 1980-as évek végéről ered, amikor diák-önkormányzati vezetővé választották, és részt vett az egyetemi döntéshozó testületek munkájában.

1995-ben szerzett Master of Science fokozatot egészségügyi menedzsmentből a Londoni Egyetemen, 2004-ben pedig ugyanott sikerrel védte meg PhD értekezését a magyarországi hálapénz jelenségének témakörében. A PhD dolgozat anyagából készített, egyik angol nyelvű cikkével 2005-ben elnyerte az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság (EHMA) és a Karolinska Egyetem (Karolinska Medical Management Centre) közös kutatási díját, amelyet PhD értekezésből készített legjobb publikációért ítélnek oda.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ Egészségügyi szakmenedzser (2010-től Executive egészségügyi szakmenedzser) szakirányú továbbképzési programjában, amelynek 1996-os beindításától kezdve, 2001-ig vezetője is volt, majd 2010-től az Egészségügyi menedzser mesterképzési programban az “Egészségpolitika” tantárgyat oktatja. Emellett részt vesz egyéb magyar és nemzetközi posztgraduális oktatási programban, kutatási és szakértői projektben, az egészségügyi rendszer menedzsmentjéhez, egészségpolitikához, különösképpen pedig az egészségügy finanszírozáshoz kapcsolódó témakörökben. Oktatás-, és szervezetfejlesztési tevékenységének keretében részt vett többek között a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének, Egészségügyi Menedzserképző Központjának és Egészségügyi Közszolgálati Karának létrehozásában, a szlovák Egészségügyi Minisztérium megbízásából a szlovák egészségügyi menedzserképzés tanterv-, és tananyagfejlesztésében, valamint a World Bank Institute Flagship (Döntéshozó) programja regionális és magyar adaptációjában.

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT) alapító tagja, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) tagja, 2011-től az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan Tanácsának tagja. 2010-től a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkár kabinetjének külsős tagja, a Semmelweis-terv egyik szerzője, illetve szerkesztője.

2010. június 1-től az az Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott igazgatója és az Egészségügyi Közszolgálati Kar megbízott dékánja.