Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma

Dr. Bartha Károly egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes "Fluoridok alkalmazása a fogászati prevencióban egykor és ma" címmel tartott előadást a Baráti Kör 2016. február 24-i klubestjén.

Az előadó a fogászat kardinális problémái közül ezúttal a fluorkérdésről beszélt, egy olyan problémáról, mely évtizedek óta a fogorvos kongresszusokon a legnagyobb vitákat váltotta ki.

1945.01.25. Ekkor kezdődött a fluor program az ivóvíz fluoridizálásával. Szisztémás fluor bevitel történhet ivóvízzel, sóval, tejjel, tablettával. Tekintetbe kell venni az optimális koncentrációt, a mellékhatásokat és az egyéni szabadság megsértését. (Tegyünk vérnyomáscsökkentőt ivóvízbe, tejbe, sóba? Netán kötelező tabletta?) A mai szemlélet tudomásul vette, hogy egyénileg nem lehet létrehozni az optimális koncentrációt, így a szisztémás fluorbevitel helyett inkább a lokális alkalmazást ajánlják (pl. fogkrém). Említette a toxikológiai vonatkozásokat, a gyermek rizikót. A fogászati megelőzés további sarkkövei: szájhigiénia, helyes táplálkozás és rendszeres ellenőrzés. (Megjegyzés: az arányok helyre kerültek, ma már szerencsére nem a tabletta az egyetlen üdvözítő megoldás).


Dr. Szomolányi Gy. István
a Baráti Kör Fogorvosi Szekciójának elnöke


Letölthető anyag


2016.05.08.

Semmelweis Egyetem Baráti Köre, 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. II. em. 214. | E-mail: E-mail | Telefon/Fax: (36-1) 210-2930/56385