Báró Nopcsa Ferenc és a Kárpát-medence dinoszauruszai

Dr. Főzy István (1960) geológus és paleontológus volt a felkért vendégelőadó a Baráti Kör 2013. szeptember 25-i rendezvényén. Főzy dr. a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának főmuzeológusa, korábban a múzeum Közművelődési és Kiállításrendezési Osztályának vezetője.

Diplomáját és doktori fokozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte. Kutatóként elsősorban a jura és a kréta időszaki tengeri gerinctelenek, főként az ammoniteszek elterjedésével és rendszerezésével foglalkozik. Részt vett számos nagysikerű őslénytani kiállítás rendezésében és négy, a Kárpát-medence dinoszauruszairól, valamint egyéb ősmaradványairól és azok kutatóiról szóló könyv szerzője. 1985-ben kötött házasságot Kardos Anna ének-zene szakos tanárral. Három gyermekük és egy unokájuk van.

Tartalmas, gazdagon dokumentált, igen érdekes előadásával egy kalandos és ellentmondásos életű nagy paleontológus elődről, valamint a Kárpát-medence mezozoikumi élővilágáról lebilincselte a hallgatóság figyelmét. Nagyon köszönjük Főzy doktornak az élményt adó órát s a hozzájárulását, hogy honlapunkon publikálhatjuk a vetített anyagot.


Letölthető anyag


2013.09.27.

Prof. emer. Dr. Monos Emil
a Baráti Kör elnöke

Semmelweis Egyetem Baráti Köre, 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. II. em. 214. | E-mail: E-mail | Telefon/Fax: (36-1) 210-2930/56385